luni, 5 august 2013

Sa ne jucam, e singurul lucru serios pe care-l putem face!

A fost odata un nene, spune legenda, pe nume Sir Isaac Newton, care statea intr-o zi sub un mar, precum Buddha sub arborele Bodi....si a avut o revelatie fix in momentul in care un fruct a cazut din copac.

De la asta' revelatie itzele fizicii, si ale lumii, s-au mai limpezit un picut, caci Newton a emis 4 principii.

Printre acestea...care dealtfel au stat la baza mecanicii clasice, iata doua:

"Orice corp își menține starea de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atât timp cât asupra sa nu acționează alte forțe sau suma forțelor care acționează asupra sa este nulă." (primul principiu)


si al treile-a
"Când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (numită forță de acțiune), cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță (numită forță de reacțiune) de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar. Acest principiu este cunoscut și sub numele de Principiul acțiunii și reacțiunii."

Mi-a placut mult fizica, pentru ca mi-a placut sa inteleg ce se intampla in jurul meu, si tot de aceea mi-a placut psihologia....si "vazutul", privitul, adulmecatul, ascultatul, simtitul cu podul palmei, cu buzele, cu obrajii,, cu talpile, cu inima...candva..., pentru ca mi-a placut viata si mi-a placut  s-o traiesc.
Am ajuns sa cred ca am impartit-o pe domenii....stiintifice pentru ca nici nu s-ar fi putut sa o cercetam altfel, decat pe bucatele. Stiintifice sau nu....dar am ajuns sa cred, spuneam, ca toate domeniile astea, stiintifice, empirice.....ezoterice....oricum le-am lua....sunt toate un intreg.

spre exemplu.....


"Orice corp își menține starea de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atât timp cât asupra sa nu acționează alte forțe sau suma forțelor care acționează asupra sa este nulă."  nu poate fi transpus ca principiu in ...orice alt domeniu. hai sa zicem in  psihologie. sau.....in muzica? sau...in orice forma de act creativ. Asa...brut cum este si poate "rudimentar" acest principiu.....

Dar o parte foarte interesanta a fizicii este optica. 
Ca de exemplu modul in care "poti vedea" cum pica o lamaie malaiata dintr-un dud intr-o zi de vara.








Un comentariu:

Unknown spunea...

Atata doar ca poveste cu marul e ca si povestea cu Mos Craciun - vinde bine :)