duminică, 4 august 2013

Artmania Festival

(19 iulie 2006)

Bucuresti Sibiu, prin defileul Oltului.

Sibiu, ora 18.00; centrul de presa al festivalului, ne ridicam acreditarile. Piata Mare din centrul vechi al Sibiului e inconjurata cu simt de raspundere, de un gard de sarma, si pazita bine de trupe de jandarmi, in asteptarea evenimentului. Sibiul e in renovare. Placut ploua cu soare.

Vizitam in Biserica Evanghelica expozitia FOTO-VIDEO a lui .Jan Kaila: "Elis SINISTO 1985-2004, a spiritual journey" cu fragmente sau instante din viata acestui Elis Sinisto, surprinse de-a lungul a 20 de ani de catre artistul fotograf.
Cam inedit locul expunerii, avand in vedere nota neconventionala a artei sale.

Seara vizionam in Sigi Kulturcafe, intr-un underground filme de scurtmetraj ; unele ma capteaza de-a dreptul; imi propun sa le caut pe net cand revin acasa.

Pe la 11-12 PM coboram la masina si ne intrebam unde vom inopta. Pornim spre Paltinis (cam 30 km ), unde si ajungem si ne cazam intr-o vila dupa scurte negocieri, cu 200 mii de persoana(tarif intreg 360 mii).

Dimineata , dupa o scurta excursie pe munte prin ceata si scurte picaturi de ploaie, o luam inapoi spre Sibiu; la 15 incepe concertul;
Ceata s-o tai cu cutitul si 4 ciclisti plini de elan si de curaj care se intrec cu masina pe serpentine la vreo 50 km la ora.
Drumul nu prea e marcat, iti lasa loc de imaginatie la unele curbe :)

Piata mare;
Ratam Carmen Gray pentru ca jucam un Sah Urias in parculetul de sub cetate.

Ma intalnesc pentru prima data cu Altar (uu sint rockeritza, trebuie sa mentionez de la bun inceput). "Singur impotriva tuturor" aud si "ATITUDINE!!! strigat cat se poate de cu atitudine si ma uit si jur si vad: tineri imbracati in negru, o tipa cu par rosu strident, un tip cu par roz …strident, mult negru in jurul ochilor, bocanci, un cercel in buza, cinci cercei intr-un singur lob de ureche, miini ridicate in aer, canta cu solistul in acelasi timp, reactioneaza la unison.
Fotograful ma ia pe umeri sa fac poze; ar fi mai greu sa-l iau eu, bratele se agita in aer , capete cu pleata se rotesc .



Biserica vegheaza cu toleranta[?] desfasurarea de energie heavy metal. In pauza dintre formatii bat clopotele. Cand boxele incep sa duduie zboara speriate stoluri de porumbei!

Spiritul critic se duce incet.
Cand ma uit in jur vad oameni care traiesc autentic; pana la urma ce conteaza ce anume ii face sa se descatuseze? Au uitat de minte si traiesc. Sint sinceri si asta e cel mai frumos. In nebunia din piata vad la un moment dat o tipa, intr-o camasa alba vaporoasa, sta in genunchi aparent absenta la tot ce se intampla in jurul ei si face poze la cer si la acoperisurile caselor. O urmaresc putin timp, si nu-mi pot abtine un zambet.



Mai beau o bere si merg in primele randuri sa fac ceva poze; in mijlocul valului incepi sa simti. Greu de exprimat in cuvinte ce simti atunci cand o muzica trece prin tine, si prin toti cei din jurul tau.
N-am sa incerc s-o fac :)

Daca te retragi pe margine, sa-ti mai tragi sufletul, si reusesti la un moment dat sa izolezi muzica si sa o reduci la tacere, auzi parca sunetul al sutelor de pahare de plastic rostogolite de vant pe pavajul cubic al pietei.

Se lasa seara, cu un apus rosu deasupra acoperisurilor de tigla veche, canta HIM, imi place prezenta si jocul de scena, sonorizarea nu ma impresioneaza insa in mod deosebit.



Pe la 1-2 plecam spre Ocna Sibiului. Masina se intepeneste intr-un deal, stam si-npingem, descopar pentru prima data care e furtunul care alimenteaza carburatorul, care e pompita de benzina si alte "fineturi" din mecanica unei Dacii;
In fine, pe la 3 noaptea reusim sa ajungem intr-un camping si sa punem geana peste geana dupa o zi cam hard-rock pentru mine :).
In ultima zi o baie in apa sarata a unui lac de ocna si apoi dam bice celor 50 de cai (putere) ai Daciei catre Bucuresti;


sibiu

O masa buna am servit la un mic popas, 30 Km inainte de Rm Valcea, pe malul Oltului (Masa lui Traian, parca), cea mai mamaliguta...
N-am sa mai povestesc despre blocajul de pe autostrada Piteste Bucuresti, la trecerea pe o singura banda, blocaj de trista amintire; o sa incerc sa uit cat mai repede partea asta a excursiei!

Si sa mai amintesc si atitudinea sibienilor, unii luati prin surprindere si prea putin toleranti fata de ideea unui Concert ROCK in centrul lor , concert care le-a adus o atat de "colorata" invazie turistica in oras.

Galerie foto: dordeduca/media/2006/concert-HIM-Artmania/
Site oficial al festivalului: www.artmaniafestival.ro

Un comentariu:

Anca Cernoschi spunea...

eram si eu acolo, in primele randuri, stanga cum te uiti la scena, poate ma gasesti prin poze hihiiii