luni, 29 iunie 2015

Sobe - Conacul Balcescu


http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=649

  • Este in Valea Bȃlcească, Județ Vâlcea
  • Construit în 1824
Clădirea care adăposteşte muzeul este un conac boieresc, a cărui construcţie a început în anul 1824 şi poartă amprenta stilului brancovenesc, cu influenţe gotice. Se întinde pe o suprafaţă de 600 de m2 şi s-a realizat în mai multe etape, fiind terminată în anul 1937...

Casa îi revine la un moment dat lui Radu Mandrea, strănepotul lui Nicolae Bălcescu, care o donează Statului Roman in 1948 pentru a cinsti memoria marelui revoluţionar Nicolae Bălcescu şi, în prezent, cuprinde peste 15.000 de bunuri culturale şi de patrimoniu.

Expoziţia de bază este împărţită în două părţi şi cuprinde 11 incăperi ale conacului. Prima parte a expoziţiei surprinde atmosfera conacului Bălceştilor prin mobilierul cu bun gust, covoarele olteneşti, ceramica de Corbi sau de Curtea de Argeş, tablourile de familie şi alte obiecte.

De asemenea, pot fi admirate mobilierul Biedermayer, ceramica pictată, candelabrele de fier forjat, oglinzile veneţiene, potretele Zincăi Bălcescu, a fraţilor Costache sau a urmaşilor Zoe Mandrea şi Radu Mandrea, exponate care se găsesc în salonul literar, sufragerie, dormitorul Zincăi Bălcescu sau birouri.

A doua parte a expoziţiei zugrăveşte viaţa şi activitatea revoluţionarului Nicolae Bălcescu prin cărţi şi documente vechi, scrisori, manuscrise, studii publicate în publicaţia „Magazin istoric pentru Dacia", expuse pentru a ilustra şi întări rolul acestuia în cadrul revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

Expoziţia de artă cuprinde lucrări cu tematică istorică, precum şi creaţii ale artiştilor care au participat în taberele de pictură „Art Campus" şi „Rotonda spiritului românesc".

În 1974 a fost adusă în parcul conacului o biserică de lemn din Gâltofani, cu o vechime de peste două secole. Pană la sfȃrşitul secolului al XIX-lea a fost locas de cult, când sătenii din Gâltofani au construit o altă biserică de zid.

Lângă biserică se află mormintele Sevastiţei Bălcescu, care a fost transferat din cimitirul parohial local şi al lui Barbu Bălcescu, transferat din cimitirul Sineasca din Craiova.Niciun comentariu: