vineri, 12 ianuarie 2018

Despre Mierea Cristalizata

Exista o idee preconceputa, si gresita, in ceea ce priveste mierea cristalizata sau...zaharisita cum i se mai spune.
Voi incerca sa vin cu cateva explicatii in ceea ce priveste procesul de cristalizare. 

(miere poliflora din 2017)
De ce se zahariseste (cristalizeaza sau granuleaza) mierea? Cristalizarea sau granularea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichidă intr-o stare semisolidă. Fenomenul survine chiar si in stup, mai ales pe ramele care nu sunt frecventate de albine.

Mierea de albine este o solutie concentrata de zaharuri, cam 70% din compozitia acesteia este formata din fructoza si glucoza. Cantitatea glucozei si a fructozei din miere variaza in functie de tipul de miere (plantele din care este facuta).   Motivul principal al cristalizarii mierii este redat de balanta intre aceste doua zaharuri (glucoza si fructoza)

Mierea cu un continut mai mare de glucoza se va zaharisi mai repede. Explicatia, din punct de vedere chimic al acestui fenomen, este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza.

Mierea, prin cristalizare, se deschide la culoare datorita faptului ca glucoza tinde sa se separe sub forma de cristale dezhidratate, iar cristalele naturale de glucoza sunt albe.


(miere cristalizata de mai: salcam 80%, rapita si flori de primavara)


MIEREA ZAHARISITA ARE ACELEASI PROPRIETATI CA CEA LICHIDA.
Prin cristalizare mierea de albine nu-si modifica proprietatile nutritive si medicinale in nici un fel. Deci, puteti cumpara si folosi cu incredere mierea zaharisita.

NU-MI PLACE MIEREA ZAHARISTA. CUM O TOPESC?
Mierea zaharisita poate fi readusa in starea initiala prin incalzire lenta in Bain Marie. Pentru a nu distruge proprietatile produsului, recomand ca aceasta sa fie incalzita pana la maxim 40 de grade Celsius, deoarece asta este temperatura maxima in care mierea este produsa in stup.

Pentru topirea mierii cristalizate puteti urma pasii de mai jos:

-in primul rand, aveti grija ca mierea sa fie intr-un borcan din sticla si nu recipient din plastic.
-incalziti o oala cu apa suficient de inalta, pentru ca nivelul apei sa ajunga pana la nivelul mierii din borcan.
-cand temperatura apei ajunge la un maxim de 40 de grade, introduceti borcanul in apa si-l lasati acolo timp de jumatate de ora.
-caldura va topi incet cristalele de glucoza. Este bine sa mai invartiti in miere cu o lingurita, pentru ca mierea cristalizata e un slab conducator de caldura.
-daca vi se pare ca mierea nu s-a topit suficient, repetati procesul.
Este important ca temperatura apei in care topiti mierea zaharisita sa nu depaseasca 40℃.

Ca o alternativa, se poate pune un servet pe un calorifer si peste el se tin cateva borcane  cu miere (ce urmeaza sa le consum) pe care le mai intorc cu capacul in jos si invers. In timp, acestea devin iarasi lichide.

Mai puteti opta  pentru mierea de salcam (care in pricipiu, daca este pura nu zahariseste) – dezavantajul ei fiind insa pretul mai mare.

DE CE SA CUMPAR MIEREA ZAHARISITA?
Mierea zaharisita este un indicator ca mierea este naturala si de calitate.

Apicultorii stiu ca majoritatea clientilor prefera mierea lichida, asa ca, de multe ori, acestia o topesc cand o scot la vanzare, pentru a avea un aspect comercial. Dar care este garantia dumneavoastra ca acestia au respectat indicatiile de topire a mierii pentru a-si pastra calitatile?  Multi apicultori, ca sa termine repede, incalzesc apa in care o topesc pana peste 50 de grade si, astfel, scade radical calitatea mierii pe care o vand. De aceea, va recomand ca atunci cand cumparati miere din surse necunoscute (marginea drumului sau targuri), sa o cumparati pe cea zaharisita si sa o topiti personal (respectand temperatura de 40℃), astfel avand garantia calitatii.

Niciun comentariu: